03 mei 2011

1 Culturele woensdag 27 april 2011

Land art in flevoland
stond voor vandaag op het programma. om half 10 in de bus. onze eerste stop was bij de groene kathedraal van marinus boezem. hier links de negatieve vorm en rechts de positieve


het belevingsgevoel was totaal anders in de twee vormen. de negatieve vorm voelde veel groter aan waarbij de negatieve kathedraal veel kleiner voelde. wat ik mij nog afvroeg  was of er verschil zou zijn in ervaring als ik eerst de positieve en dan de negatieve vorm had gezien.

Sealevel van Richard Serra gelegen in zeewolde, een dorp wat net als veel plaatsen in nederland onder het zeelevel. het werk van serra maakt op een subtiele manier de mensen ervan bewust dat ze op de 'zeebodem' leven.

 Het observatorium  van robbert morris, naast een snel weg gelegen en denk niet dat er veel mensen meekrijgen van dit werk. maar dat maakte het niet minder interessant, het lijkt mij wel wat om daar een feestje te geven als de zon precies door de 'deuren' naar beneden zakt. 

Exposure of wel de hurkende man van Antony Gormly, misschien wel het meest indrukkende werk van de dag. ontzettend groot en de constructie, zoals we in de bus al hadden gezien op de dvd, was zeer complex en wat een werk om zoiets te bouwen!
 
last but not least zeggen ze wel eens maar vandaag was ik van mening dat dit wel het geval was. in de bus werd er wat over uit gelegd, veel snapte ik er niet van maar begreep dat het veel met poëzie te maken had. een aantal zichtlijnen die in bepaalde richtingen van plaatsen.
ik ging het er allemaal in proberen te zien en later nog even op google earth gekeken hoe het er van boven uit zag, en op zich vindt ik het een mooie plek maar denk dat ik er meer van kan genieten zonder die hele moeilijke lange filosofische uitleg.
een lange dag maar leerzame dag


02 mei 2011

Culturele woensdag 20 april 2011

Vandaag gingen wij naar het bouwbedrijf Van Schaik te Breukelen. 
De opdracht luidde als volgt:

maak in groepjes van vijf een follie voor minstens twee personen. De follie mag geen voor of achterkant hebben, van alle kanten interessant.

wat is een follie:
Een follie (van het Engelse folly: gekheid, idioterie, jolijt) is een bouwwerk dat opzettelijk nutteloos of bizar is, dit in tegenstelling tot de grote nutteloze werken. Een folly is geen conventioneel gebouw ter huisvesting of andere functies en dient geen ander doel dan decoratie.

Eerst kregen wij een korte introductie over welke materialen wij mochten gebruiken en hoe wij moesten omgaan met het gereedschap.
na de introductie heb ik een groepje gevormd met Tom, Mike, Floris en Jurriaan en was er team overleg wat wij zouden gaan bouwen. Onze follie zou De Bunker gaan heten, vorm en materiaal gebruik waren bijna vanzelfsprekend.




1ste stappen
 1ste fase
we dachten nu al klaar te zijn maar na wat overleg waren we het er toch over eens dat de follie nog niet zijn hoogtepunt had bereikt, dus zijn we verder gaan bouwen. met een eindresultaat waar iedereen uit het groepje zeer tevreden over was!



Wij hebben de derde prijs gewonnen met onze follie, het was vooral de routing in onze follie die de juryleden aansprak, er was een soort van zigzag-route in de follie waardoor je vanzelf naar het 'uitkijkpunt' werd geleid.
het was een leuke dag!

Culturele woensdag 13 april 2011

Vandaag begon met een teleurstelling, we konden niet zonder afspraak het Rietveld Schroderhuis binnen want dat kon alleen op afspraak, het huis heb ik van de buitenkant wel vaker gezien maar ben nu toch wel benieuwd hoe de ervaring aan de binnenkant is. hopelijk kom ik nog in de gelegenheid dit jaar om langs te gaan!
In het centraal museum heeft Robbie Cornelissen een aantal van zijn werken hangen, zulke fijne en gedetailleerde tekeningen. Van Robbie Cornelissen kan ik nog wel wat leren, het geduld dat deze man moet hebben om z'n tekeningen zo te maken

Het infocentrum was onze laatste stop voor vandaag.
Het was zeer interessant om te zien hoe zulke grote projecten worden opgezet en wat voor planning daaraan vooraf gaat. smullend naar de maquettes gekeken en ook even door de boeken heen gebladerd die aanwezig waren. Leerzaam om te zien hoe ook zulke grote projecten tot in de details worden uitgewerkt.
De binnenstad van Utrecht, het wordt een mooie plek en vooral het water wat weer door de stad loopt.





Culturele woensdag 6 april 2011

Tilburg:
Wat een heerlijke zonnige dag was het vandaag en dus absoluut geen straf om een rondje tilburg te maken te voet. 
Als eerste liepen we naar de knikkerbaan van Interpolis. Met ze allen stonden we voor het gebouw om te wachten totdat iemand naar 'de overkant' zou lopen. Al snel kwamen ideeën  naar boven om een leuk stop-motion filmpje te maken van de mensen die naar de overkant liepen.
Glashelder komt tot mijn gedachten als ik aan Interpolis denk en hier was Interpolis ook glashelder, elke 30 seconden liep er wel iemand naar de andere kant van het gebouw.

Het Interpolis heeft ook een mooie tuin waar buiten werken voor de medewerkers mogelijk zou moeten zijn, want van flex plekken zijn ze niet vreemd bij Interpolis.
De waterbassins in de tuin gaven een mooi lijnen spel en door ze van andere hoeken te bekijken gaven ze een andere invulling in de tuin.


vervolgens hebben we een hele route door Tilburg gelopen, door het centrum en veel parken. opgegeven moment kwamen we een oude monniken tuin binnen waar de magnolia bomen in bloei stonden, een heerlijke geur kwam ons al te gemoed. 
vandaag hebben we veel parken gezien en ook veel met water, een goede inspiratie voor ons waterplein .



Onze laatste stop was bij het museum 'De Pond' en grote vaste collectie en in de kleine deurtjes aan de zijkant van de hal waren de tijdelijke werken te zien. 
Eindelijk het pigment gat van Anish Kapoor gezien waar we in blok 1 over gehoord hadden. erg interessant, er kwam iemand binnen die het niet geloofden en probeerde het aan te raken en opeens was er wel een gat.
In 'De Pond' stond veel interessant werk en misschien hadden we wel te weinig tijd om alle werken de aandacht te geven die het verdiende, gelukkig mochten we foto's maken zodat ik thuis nog eens rustig door de collectie heen kon gaan.


Culturele woensdag 30 maart 2011

1op1 schaal: Het onderwerp in het laatste blok van de culturele woensdag.

Met urban design ben je nooit iets in het echt aan het maken, het zijn altijd schaalmodellen en bouwtekeningen van een uiteindelijk product, om toch grip te kunnen krijgen op ruimtes die we creëren moesten we 1 op 1 ons ontwerp van VO blok 3 uittekenen.


Floris en ik zijn naar het tuincentrum gereden waar ik vroeger heb gewerkt om daar te vragen of wij wat dingen mocht bouwen op het terrein, dat was allemaal geen probleem. Met heel veel plantenkratten heb ik gedeeltes van mijn ontwerp uitgewerkt.
was erg interessant om het resultaat te zien en zo mijn ontwerp op levensechte grootte te beleven.


infobalie




zitje bij de keuken en toilet.

Culturele woensdag 2 Maart 2011



Deze week moesten we het resultaat laten zien van onze make-over.
Ik had met Floris afgesproken om iets aan het geluid binnen het gebouw te doen. We hebben dat mede gekozen omdat bijna niemand iets met geluid deed en dus leek het ons een goed plan om deze uitdaging aan te gaan.

We hebben eerst wat veldwerk verricht: het verkennen van de ibb.
We zijn eigenlijk gewoon eens in het trappenhuis gaan zitten en hebben maar eens goed geluisterd naar wat voor een geluid zo’n gebouw allemaal maakt. Dat was eigenlijk al heel indrukwekkend. We wisten steeds dat we de enige waren die in het trappenhuis waren maar toch hoorden we voortdurend verschillende geluiden. Wat ook opviel was de echo. Die werd natuurlijk veroorzaakt door de kale betonnen trappen die het geluid weerkaatsen.
 

















We vonden het meteen een goed plan om daar iets mee te doen.
Ook wilden we iets heel subtiels proberen.
De resultaten zie (hoor) je hier:



De presentatie ging prima en het resultaat was werkelijk waar amazing!
Weer een leuke culturele woensdag achter de rug,
Bedankt!



Culturele woensdag 23 februari 2011

Styled by jury:
naar aanleiding van een tv programma genaamd Styled by jury moesten we in groepjes een gebouw zoeken in de buurt die volgens ons wel een opknapbeurt kon gebruiken. Na enig overleg waren we het er al snel over eens dat het gebouw tegenover de school wel een styled by jury opknapbeurt kon gebruiken.

Culturele woensdag 9 februari 2011

Vandaag begon rustig opzoek naar een kandidaat voor een huiskamerbezoek..
Maar na een uur zoeken naar iemand die ons binnen wilde laten om foto's te maken, en we nog niemand hadden gevonden, zijn we maar vrienden gaan bellen om te kijken of we daar terecht konden.

We begonnen bij een student die net in een nieuw huisje was gaan wonen met zijn partner.
Onze eerste indruk was dat het erg sfeervol en een beetje buitenlands was.
Er was redelijk wat verlichting in huis en door de ramen kwam overdag genoeg licht binnen, de meest voorkomende kleuren waren wit, bruin en beige.

Het tweede huis wat we bezochten was een vrijstaand huis waar een heel gezin woonde.
Onze eerste indruk was dat het rust uitstraalde.
Er waren allerlei soorten lampen en verlichting te vinden in het huis en een rij ramen waardoor licht binnen kwam, de meest voorkomende kleuren waren bordeaux rood, antraciet en gebroken wit.

Het laatste huis waar we kwamen was een rijtjeshuis waar een gezin woonde.
Onze eerste indruk was dat het ruim en licht was binnen, dus heel gastvrij.
In dit huis was veel sfeerverlichting te vinden en een grote lamp om de hele ruimte te verlichten, overdag kwam het licht binnn vanaf een hele ramen wand, de voornaamste kleuren in het interieur zijn wit en bruin.


Bij daglicht


  kunstlicht



Culturele woensdag 16 februari 2011

Antwerpen:

vandaag blijven we niet in nederland. laten we eens kijken wat onze buren er van kunnen.

onze aankomst in de gigantische station hal van antwerpen liet al grote indruk achter... van buiten lijkt het een ouderwets gebouw, maar zodra je binnenkomt ben je weer in het jaar 2011 een mooi contrast om te zien.
                      

toen we eenmaal uit de stations hal kwamen begonnen we met onze wandeltocht waar we o.a stopte bij: l' entree du Meir, de stadsfeestzaal, stadsschouwburg Antwerpen, het toneelhuis en de Marnixplaats.


Aan het einde van onze wandeltocht kwamen we aan bij het museum voor schone kunsten antwerpen. er was een expositie over musea van de 21ste eeuw. ookal mochten er geen foto's gemaakt worden heb ik toch snel een aantal foto's gemaakt van maquettes die mij aanspraken.
helaas kon ik geen foto's maken bij de expositie van Anselm Kiefer, dat vond ik erg jammer want van de hele dag Antwerpen is Anselm Kiefer het meest blijven hangen, zijn huizenhoog werk maakte een grote indruk op mij. tijdens de introductie in duitsland hadden we ookal een aantal werken gezien van hem, dit was een mooie aanvulling.




het volgende museum wat op de planning stond was het museum voor de hedendaagse kunst, de vaste collectie was beneden en de expositie op de eerste verdieping. boven hebben we nog even met de dobbelstenen gegooid in de verschillende ruimtes, erg interessant en leuke manier om interactie met de toeschouwer te creëren.

als laatste zijn we naar het paleis van justitie  gegaan, helaas konden we geen rechtzaal binnen omdat deze al gesloten waren, maar we konden enigszins vanuit de lobby voorstellen hoe het er binnen heeft uitgezien. 

het was een leerzame dag en heb er van genoten om ook eens architectuur nader te bekijken in het buitenland.